Shrnutí sezóny

jaký byl rok 2021 v mém podání? 


Dynamický rok, ve kterém jsem se rozhodně nenudil...

Dlouho jsem přemýšlel, zda vůbec psát nějakou rekapitulaci aktuální sezóny, neboť si stojím za názorem, že nejvíce za mě promlouvají výsledky a výkony. Nicméně si velmi dobře uvědomuji, že mezi mými triatlonovými příznivci jsou ti, kdo by rádi pohlédli za oponu tohoto celého závodního kolotoče. Zároveň si nechci na nic hrát a jsem zastáncem přímého přístupu a jasných faktů.

Proto jsem se rozhodl sepsat zcela otevřeně shrnutí letošní sezóny. Věřím, že se dozvíte nějaké "perly a postřehy", které byste nečekali 🙂

 Začněme tedy popořadě a nemůže tomu být jinak, než začátkem roku 2021. Než se ale pustíme společně do řádek shrnutí letošní sezóny, tak nesmím opomenout retrospektivně zmínit asi tu nejzásadnější změnu a tou je ukončení mého působení v týmu Sparta Praha Cycling. Mým novým zaštititelem se tak v říjnu 2020 stal CSG TRI TEAM, který mi umožňuje posouvat mé hranice dále.

Covidová situace limituje nás všechny, lidé jsou podráždění, odloučení a frustrovaní neustálými změnami a omezováním běžného života, jakožto formy aktivní prevence proti šíření nákazy COVID-19. Uzavírají se okresy a omezuje se naše svoboda. Situace je pro nás něco neznámého a my nejsme natolik resilientní, abychom jí zvládali v poklidu. Vypadá to, že se žádné závody konat nebudou a nikdo z nás (triatlonistů) neví, na které závody se připravovat. Změnou je až informace o konání Ironman 70.3 Dubai. 

Že by světlo na konci tunelu? Nejspíš jen pro některé vyvolené a mně bylo ctí, že jsem díky CSG TRI TEAMu měl možnost se postavit na svůj první profi start. O startu v Dubaji jsem se dozvěděl měsíc před samotným startem a rozhodnutí se postavit na start padlo ihned. Přípravu jsem "přepl" z režimu udržování do tréninkového módu směrem k tomuto závodu a snažil se trénink činit maximálně efektivní. 

O Dubaji jsem již psal v jednom ze svých článků, ovšem nepsal jsem o konkrétní přípravě... Ta probíhala ve čtyřtýdenním tréninkovém bloku, přičemž jsem využil i aktuálních zimních klimatických podmínek a zařazoval minimálně jednou týdně trénink na skialpech. Ty, jak jsem záhy zjistil, mají pozitivní tréninkový přínos a skvěle doplňují triatlonový trénink. O Dubaji a dalších hlavních závodech si můžete přečíst zde: Články 

Winterman 2020 - maraton (štafeta)

Skimo trénink před Ironman 70.3 Dubai

Skimo trénink před Ironman 70.3 Dubai


Měsíc na mallorce ☀️

Konec března - konec dubna

365 wattů na "velkém soleru"  

Po Dubaji se událo pár osobních změn v mém životě, nicméně zpětně a s čistou hlavou musím uznat, že vedly k mnohem k lepší budoucnosti. Nemalou zásluhu na tom má i můj tým, který mě podržel a já si tak mohl se skvělou rodinou Dobiášů užít slunce a tréninku na Mallorce. Vždy jsem snil, že se někdy podívám za tréninkem do tepla a splnilo se mi to paradoxně v cestovatelsky nejméně přívětivém roce tohoto milénia. Mallorka je kouzelným ostrovem, ne nadarmo nazývaným jako "ráj pro cyklisty". Krásný ostrov nabízí vše, co cyklista může očekávat. Na jedné straně jsou nekonečné roviny, kde se dají najíždět dlouhé kilometry v sedle, zatímco kolem severního pobřeží se rozprostírají hory, které splní tréninkové požadavky i těch nejpřísnějších vrchařů. 

S týmáky vždy v dobré náladě

Na Malloce jsme bydleli v Palmě, což je hlavní město, jehož největší ikonou je katedrála Panny Marie. Shodou okolností jsem bydlel jen několik set metrů od ní a tak byla zároveň i pozadím každodenního tréninku. Vzhledem k tomu, že jsem na tomto středomořském ostrově byl od poloviny března, do poloviny dubna, snažil jsem se najet co největší objemy hlavně na kole. Běhal jsem spíš pro udržování dobré výkonnosti, jak se ukázalo po Mallorce byl to dobrý tah. Předposlední týden jsme se s Davidem rozhodli postavit na start tamního Triatlonu v Portcolomu, který mi jasně řekl, že největší rezervy mám ve skutečnosti ve hlavě... Týden po návratu z tepla jsem se postavil na silniční 10km trať u Kadaně, kde jsem suverénně vyhrál v čase, který jsem opravdu nečekal - 32:25! 

léto plné cestování...

Vzhledem k náhlé situaci jsem se musel odstěhovat z Hostivice a jak jsem se dozvěděl o nabídce možnosti bydlení v Rokytnici nad Jizerou, neváhal jsem ani vteřinu. Různá specifika bydlení na horách mi došla až později, nicméně tohoto kroku rozhodně nelituji. Kamarádi, co mě sledují na Stravě si mysleli, že jsem se naučil schopnosti teleportování. Některé dny jsem totiž ráno odtrénoval v Krkonoších a už v poledne jsem byl na další trénink v Praze. Díky partnerovi Vienna House Diplomat Prague mám perfektní zázemí i v Praze a tak jsem bez většího stresu mohl přespávat v našem hlavním městě. Nicméně, "pendlerský" režim byl pouze dočasným řešením a musel jsem tak učinit jasné rozhodnutí, kde budu dále působit. Nejen kvůli spolupráci s Bazénem Radotín jsem mnoho tréninků odtrénoval právě v Radotíně a tak v současné době plánuji své působení právě v této krásné a sportovně-perspektivní lokalitě.

Kde jsem všude závodil

Trénink, cestování, závody, další závody... I tak by se dalo shrnout mé letošní pojetí závodní sezóny. Cílem bylo objet co nejvíc zahraničních závodů a sbírat cenné zkušenosti do následujících let. V profesionálním startovním poli jsem se teprve rozkoukával, nicméně i tak jsem dokázal předvézt kvalitní výkony. V letošní sezóně jsem absolvoval závody jak ze série Ironman a Challenge, tak i lokální a mezinárodní závody pod taktovkou menších organizací.

Letos jsme se mohli potkat v těchto závodech:

Jak se mi dařilo? Podívejte se na mé výsledky.


Mezi nejhodnotnější výsledky řadím absolutní vítězství na Czechman triatlonu, třetí místo na Zadarhalf triatlonu či čas 3:58 na Ironman 70.3 Dubai, což byla zároveň má první půlka zajetá pod čtyři hodiny.


Bez mého týmu CSG TRI TEAM a dalších partnerů by bylo podstatně těžší se posouvat dále. Děkuji:

Vienna House Diplomat Prague děkuji za zázemí a skvělou kuchyni

KOA děkuji za profesionální služby bike fitting, servis kola, inovace

Bazén Radotín děkuji za podporu v mé plavecké přípravě

TRIEXPERT děkuji za materiální podporu

Progress Cycle děkuji za podporu cyklistické části triatlonu

GARMIN děkuji za podporu elektronické evidence mého tréninku 

Fyzioterapie Marek Lekeš děkuji za profesionální péči i můj pohybový aparát

Bárta Limousine děkuji za podporu mobility nejen na závody

Děkuji i celé mé rodině, trenérům, přátelům a fanouškům. Bez vás by to nebyla taková radost. 

Letošní výkony odpovídaly tréninku a rozhodně jsem se v poli profesionálů neztratil :-) 

Konec roku ve znamení přípravy na SZZ a lehčího tréninkového režimu

Možnost vzdělání je darem dnešní doby, kterého je rozumné využít. Nejen kvůli triatlonu, na tuto životní stránku nebylo v posledních letech moc prostoru a po tříletém boji s bakalářským vzděláním mířím do finále této studijní etapy. Proto jsem v posledních třech měsících přepnul do režimu studenta a sportem se spíše odreagovávám. Již nyní se těším, až zpět naskočím do tréninkového procesu. 😎 

...Nejdřív si tu ovšem musím něco dokončit📚🎓...

Palestra Kbelská 10 - Akademické mistrovství ČR v běhu na 10km

Děkuji všem za projevenou podporu v tomto divokém roce

Jaká byla sezóna 2020?

MČR v Polovičním Ironmanu 2020 - Pilman Triatlon (1.9-90-21.1)

Dát do toho vše a buď to vyjde a nebo prostě ne. S touto myšlenkou jsem se postavil na startovní čáru Pilman Triatlonu 2020. Statut mistrovství České Republiky dávalo mým ambicím o to vyšší hodnotu. Plavání bylo katastrofické - vyplaval jsem s velikou ztrátou na čelo až na 10.-12. místě.  Dost za to mohla malá velikost neoprenu... na volbě lepší velikosti se již pracuje.
Na kole jsem na nic nečekal a šel to tempa dost z ostra. Mám rád, když to pořádně bolí a v těchto specifických deštivo-kopcovito-blátivých podmínkách o bolest a nekomfort nebyla nouze. Velmi rychle jsem se dostal na celkové třetí místo. Podařilo se mi jej udržet až do konce cyklistické části, kde jsem odpáral většinu rivalů a na běh jsem tak šel se slušným náskokem na pronásledovatele. 
Na kole jsem těžil maximum z nové pozice díky systému Ride Sync a skvělému fittingu od Honzy Falgeho. 
Běh, se stal již chůzí. Již po prvním kilometru nechtělo tělo pracovat. Energetické zásoby byly prakticky vyčerpané i díky velmi ostrému kolu.  Křeče v zádech umocnily kvalitní bolestivý zážitek. Dokončení takového závodu je pro mě ovšem osobním úspěchem!!! :-) 

Triatlon Pardubice 2020 - celkové vítězství

První vysokohorské soustředění v mém životě, byť v poněkud zkrácené týdenní podobě. Dostal jsem mnoho varování, jak se lze na horách úplně odrovnat, nicméně opak byl pravdou. Dva dny po návratu jsem dle mého úsudku měl nejlepší formu v sezóně 2020. Kdyby se jela "půlka", byla by určitě skvělá! Jako test formy jsem si zvolil Triatlon Pardubice, který již velmi dobře znám. V roce 2017 jsem zde vyhrál a letos jsem tuze toužil svůj výsledek zopakovat. Matěj Burian mi zde dal pořádně zabrat na kole a závod jsem nakonec rozhodl ve svůj prospěch velmi rychlým během (rychleji jsem neběžel v žádném závodě OH / sprint triatlonu v minulých letech)

Hamrman 70.3 2020 - 1. místo celkově

V tomto závodě se sešlo optimální závodní nasazení s velmi dobrou formou. I díky tomu jsem zde vyhrál suverénním způsobem a překvapil tak i soupeře, kteří s mým triumfem vůbec nepočítali. 

Hamrman 70.3 2020 - 1. místo celkově

Běh byl pro mě takovou třešničkou na dortu po cyklistice. Z rozjetého vlaku se těžko vystupuje, proto jsem ve své jízdě plynule pokračoval i po seskoku z kola ;-) 

Hamrman 70.3 2020 - 1. místo celkově

Neskutečná radost v cíli při uvědomění svého výsledku!

Hamrman 70.3 2020 - 1. místo celkově

Úsměv prosím...

Hamrman 70.3 2020 - 1. místo celkově

Moment o kterém jsem snil celý závod!!!

Hamrman 70.3 2020 - 1. místo celkově

Do každého ze tří 30km okruhů mě namotivovali diváci v místě startu i cíle... děkuji :-) 

Hamrman 70.3 2020 - 1. místo celkově

Závod jsem rozhodl již v cyklistické části, v níž jednoznačně dominuji...

Hopman triatlon - celkové vítězství

Týden před Hamrmanem jsem absolvoval svůj jediný letošní OH triatlon. Hopman Triatlon 2020 byl poctivý a větrná cyklistika opravdu otestovala mou vůli!

Hopman triatlon - celkové vítězství

Triatlon 70.3 Labe Aréna - 3. místo  celkovém pořadí

Můj první poloviční Ironman v Račicích pod taktovkou Hamrman, to byl Triatlon 70.3 Labe Aréna. Chtěl jsem do toho dát vše, ale zároveň jsem měl veliký respekt ze soupeřů. Podařilo se mi překvapit sám sebe, jakou mám výkonnost a v hlavě jsem si nastavil povědomí o své výkonnosti, které mi pomáhalo ve zbytku sezóny...

Triatlon 70.3 Labe Aréna - 3. místo  celkovém pořadí

Po doběhu jsem asi 20 minut seděl a bojoval se svým žaludkem, kterému gely poněkud nechutnaly. Následně mě čekala má první dopingová kontrola v životě. Musím říct, že debata s panem komisařem o celkové problematice, která mě zajímá, byla obohacující.

Triatlon 70.3 Labe Aréna - 3. místo  celkovém pořadí

Sbírání wattů na kole se stalo mou novou vášní. Cyklistika je bezpochyb také mou nejsilnější stránkou v triatlonu.

Časovka Třebešín na 10km - 2. místo celkově

Triatlonista mezi cyklisty? Nic horšího, než že prohraju se stát nemohlo. Nakonec z toho bylo druhé místo v časovce na 10km!!!